Arme huurders subsidiëren rijke huisbezitters

Hieronder de brief over geplande kortingen op de huurtoeslag en het ongemoeid laten van de hypotheekrenteaftrek, die de Woonbond op 23 september aan de Tweede Kamer stuurde:

Extra bezuinigingen huurtoeslag

Geachte dames en heren,

De Nederlandse Woonbond heeft met grote bezorgdheid de voornemens van het demissionaire kabinet ten aanzien van de woningmarkt gelezen. De – tot nu toe vrijwel onopgemerkte – voorgenomen extra bezuiniging op de huurtoeslag betekent op termijn een extra koopkrachtdaling voor huurders met de allerlaagste inkomens van 1% – 1,5%. En dat in een tijd dat de koopkracht voor hen zich generiek toch al negatief ontwikkelt. Wij vragen u dringend om de kortingen op de huurtoeslag bij de behandeling van de Miljoenennota 2011 ongedaan te maken.

Het kabinet is al, tegen de zin van de Tweede Kamer in, voornemens de huurtoeslag te korten met structureel € 18,9 miljoen in 2012. Dit zou resulteren in een extra korting van € 0,86 per maand in 2011 en € 1,56 in 2012. De Tweede Kamer heeft zich uitgesproken tegen deze bezuiniging en het kabinet verzocht om te onderzoeken of en hoe deze bezuiniging achterwege kan blijven.

Daarbovenop komt nu nog een korting van € 175,8 miljoen in 2015. Omgerekend betekent dit voor huurtoeslagontvangers een korting van circa € 13,30 per maand. Tezamen bedragen de kortingen dus circa € 15 (€ 1,56 plus € 13,30). Afhankelijk van de samenstelling van het huishouden betekenen deze maatregelen een koopkrachtdaling van maar liefst 1% – 1,5%. Het gaat hierbij om hurende huishoudens met een inkomen op of net boven het minimum. Let wel, dit is een koopkrachtdaling die niet verwerkt is in de standaard koopkrachtcijfers van onder andere het CPB. Bovendien is het effect van de extra kortingen ook niet opgenomen in het standaard koopkrachtbeeld in de begroting SZW (blz. 200-207). Dit overzicht kijkt namelijk alleen naar de koopkracht 2011 en niet naar de effecten van huidig kabinetsbeleid voor de koopkracht in de jaren erna.

Door de extra maatregel zullen de woonlasten van de laagste inkomens fors toenemen. De woonlasten voor hen zijn in Nederland al gigantisch hoog, waardoor veel mensen grote moeite hebben nog rond te komen. Ook uit internationale vergelijking blijkt dat de woonlasten in Nederland eenzaam aan de top in Europa staan. De laagste 20% van het inkomensgebouw betaalt al gemiddeld bijna de helft van het besteedbaar inkomen aan woonlasten (zie bijgaande tabel). Vrijwel alle huurtoeslagontvangers vallen binnen deze categorie lage inkomens, want 73% van de huurtoeslagontvangers (waarvan veel ouderen) moet rond komen van een minimuminkomen.

De bezuiniging is extra wrang omdat het kabinet voorstelt om aan de andere kant een fors stimuleringspakket voor de eigen woningsector uit te voeren (waaronder verlenging van de verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie en verlenging van de maximale termijn van hypotheekrenteaftrek op een leegstaande woning). Bovendien leiden in de huidige systematiek tegenvallers bij de belastinguitgaven met betrekking tot de fiscale behandeling van de eigen woning ook niet tot een versobering van de regelingen.

Met de al eerder voorgenomen kortingen en de nu extra aangekondigde kortingen neemt het demissionaire kabinet vergaande besluiten, tegen de wens van de Tweede Kamer in. Bovendien gebeurt dit op een niet-transparante wijze, waarbij de effecten in de toekomst niet in beeld worden gebracht.

De Nederlandse Woonbond vraagt u met klem om bij de financiële beschouwingen de kortingen op de huurtoeslag ongedaan te maken, zodat ook voor huurders met een smalle beurs de komende jaren een evenwichtiger koopkrachtbeeld ontstaat.

Met vriendelijke groet,
namens de Nederlandse Woonbond

Ronald Paping
algemeen directeur

Woonkosten

Gemiddelde woonlasten in procenten ten opzichte van besteedbaar inkomen, per kwintiel (2007)

This entry was posted in Politics. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.